skip to Main Content

Hanke on päättynyt 30.11.2020. Sivustoa ei enää päivitetä.

ARriver Tuo Lisätyn Todellisuuden Aurajoen Rannoille

Case: Nopeat kokeilut / Pilotti: Aurajokiranta ja Ruissalo oppimisympäristönä

ARriver-sateenvarjokonsepti kerää alleen monia Aurajokirannan virtualisointiin kytkeytyvää aloitetta ja kehityskohdetta. Turun ammattikorkeakoulu ja Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio (TSYK) aloittivat yrityskumppaninsa Scandinavian Renaissance kanssa syksyllä 2018 nopean kokeilun liittyen yrityksen kehitysvaiheessa olevaan lisätyn todellisuuden älykaupunkialustaan. Kokeilun tarkoituksena on ollut pohtia, miten lukiolaisten tekemä luonnontieteisiin ja Turun historiaan liittyvä sisältö voitaisiin yhdistää sekä sisällön ylläpitäjille että loppukäyttäjille helppokäyttöiseen sovellukseen, jota voisi tarvittaessa laajentaa vaikkapa turistien kaupunkikokemuksen monipuolistamiseen.

Yhteiskehittämisessä yhdistyy joustavalla tavalla yrityksen liiketoimintaintressit, lukion opettajien oppimisympäristöjen kehittämispanos, lukiolaisten sisällöntuotanto sekä korkeakoulun rooli kokeilun fasilitaattorina ja teknologisena tukipisteenä. Yhteistyö on ollut näkökulmien yhteensovittamisen kannalta ajoittain haastavaa, mutta toisaalta myös hyvin palkitsevaa.

– Scandinarean alustan avulla lukiomme opettajat ja opiskelijat voivat yhdessä luoda haluamiaan oppimiskokonaisuuksia Aurajoen rannoille. Koska yhteydenpito yrityskumppanin kanssa on ollut tiivistä, sisältöjen pedagoginen merkitys pystytään arvioimaan luonnollisena osana kehitystyötä, kommentoi TSYK:in merilinjan koordinaattori Christiane Ala-Nissilä.

Kokeiluun liittyen on jo tehty monenlaista – 3D-valokuvattu Suomen ensimmäisiä haarukoita ja testattu keskiaikaisen hansalaivan uittamista Suomen Joutsenen vieressä. Tällä hetkellä alustalle ollaan viemässä monipuolisesti erilaisissa muodoissa olevaa sisältöä, uusimpana kehittämisen kohteena nimenomaan 3D-objektit. Kaiken ytimessä on eri osapuolien tavoitteiden yhdistäminen mahdollisimman ketterästi.

– Shift-yritysfestivaaleilla alkanut keskustelu Turun ammattikorkeakoulun ja Turun kaupungin kanssa on johtanut yrityksemmekin näkökulmasta mukavaan tilanteeseen, jossa yhteiskehittäminen tuo aitoa lisäarvoa toimintaamme, vaikka raha ei itse kokeilussa liikukaan, vahvistaa Scandinavian Renaissancen puheenjohtaja Joona Saari.

Suunnitteilla on jo jatkokokeilu, jossa ensi kevään aikana testataan kansallisella tasolla käyttöönotettavia 5G-verkkoja ja -laitteita. Kaiken takana on toisaalta myös pidemmän aikavälin ajatuksia ARriver-konseptin laajentamisesta esimerkiksi digitaalisten kaksosten rakentamiseen ja kulissien takana tapahtuvasta opetussuunnitelmatyöstä – sekä ammattikorkeakoulussa että lukiossa.

– Lukioiden kansalliseen opetussuunnitelmaan vaikuttaminen on mahdollista ja mikä parasta, olemme kokeilun avulla itse asiassa ennakoimassa tulevia muutoksia, iloitsee TSYK:in biologian ja maantiedon opettaja Nina Brander.

Lisätietoja ARriveristä: Rauli Lautkankare, Turun AMK

 

Lue lisää Turun ammattikorkeakoulun kanssa tehtävästä kehitystyöstä ja sen aihealueista täältä ja Turun kaupungin vastaavista täältä.

Kokeilemaan pääsee ottamalla yhteyttä: Rauli Lautkankare (Turun AMK) tai Niina Salonen (Turun kaupunki)

Back To Top