Innovaatiokilpailu
Ressun peruskoulun IoT-järjestelmän kehittäminen



Jaa
Helsinki avaa innovaatiokilpailun Ressun peruskoulun IoT-järjestelmän kehittämiseksi ja uuden liiketoiminnan edistämiseksi
27.8.2019
Helsingin kaupunki haastaa yrityksiä uudenlaisten kiinteistöjen IoT-ratkaisuiden kehittämiseen ja testaamiseen Ressun peruskoulun kiinteistössä. Tavoitteena on auttaa yrityksiä kehittämään uusia keinoja lisäarvon tuottamiseen kiinteistön omistajille, hallinnoijille tai käyttäjille ratkaisuilla, jotka hyödyntävät iot-teknologiaa.
Ressun peruskoulussa on käytössä järjestelmä, joka kerää läsnäolotiedot lähes kaikista opetustiloista viiden minuutin välein. Lisäksi anturit mittaavat lämpötilaa, valoisuutta ja kosteutta. Mittaustulokset visualisoidaan koulun henkilökunnalle raporttina, josta he näkevät koulun vapaana olevat tilat lähes reaaliajassa. Käyttöastetieto taas raportoidaan hallintoon, jotta saadaan kokonaiskuva koulun tilojen riittävyydestä nykyiselle käyttäjämäärälle ja käyttötavalle.
– Halusimme tuottaa innovaatiokilpailua varten juuri läsnäoloa ja käyttöastetta mittaavaa dataa, sillä kouluissa tuntuu olevan ahdasta – varsinkin kaupunkien keskustoissa. Ratkaisuille, jotka auttavat käyttämään tiloja fiksummin on siten iso liiketoimintapotentiaali meillä ja maailmalla, kertoo kilpailua vetävä Raigo Megerild Helsingin elinkeino-osastolta.
Innovaatioiden ei kuitenkaan tarvitse liittyä suoraan tilankäyttöön – riittää, että tarjottavissa ratkaisuissa hyödynnetään osaa nykyisestä järjestelmästä. Innovaatio voi siten käytännössä tarkoittaa datan rikastamista, käyttöliittymän kehitystä tai sensoreiden mittaustarkkuuden kehittämistä, joilla pyritään tuottamaan lisäarvoa asiakkaille. Kaupunki on varannut toteutettaviin pilotteihin 20 000 euroa.
– Kaikkiaan mittauksen piirissä on yli 40 opetustilaa. Järjestelmä otetaan käyttöön syyskuussa ja innovaatiokilpailun pilotit toteutetaan lukuvuoden 2019-2020 aikana, Megerild kertoo. Ressun nykyisen sensorijärjestelmän ja käyttöliittymän on toimittanut Aureolis Oy yhteistyössä Viria Security Oy:n kanssa.
Helsingin kaupungin strategian mukaisesti koko kaupunkia kehitetään alustana kokeiluille ja uutta luovalle elinkeinotoiminnalle ja yhteistyössä mm. yritysten kanssa edistetään uuden kokeiluekosysteemin luomista. Kaupungin tavoite on olla Euroopan johtava alusta kokeiluille vuoteen 2025 mennessä. Opetussektorilla kaupunkia avataan alustaksi 6AIKA Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt –hankkeessa. Innovaatiokilpailu on osa hanketta.
Lisätietoja
Raigo Megerild
yritysasiamies
Helsingin kaupunginkanslia, elinkeino-osasto
Innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikkö
Unioninkatu 28 A, 3. krs
+358 40 638 6794
Kehitystyömme kohteena ovat:
Ajankohtaista
Kehitystyömme kohteena ovat:
Ammattikorkeakoulut ovat mukana tuomassa tulevaisuuden rakennuksille – opetuksessa hyödynnetään kotimaista digi-innovaatiota
Suomalainen ohjelmistoalan yritys Fluent Progress on aloittanut oppilaitosyhteistyön Turun AMK:n sekä Metropolia ja Karelia ammattikorkeakoulujen…
Hanke päättyi – kiitos kaikille!
TinyApp – pedagoginen assistentti
TinyApp-palvelu on helppokäyttöinen varhaiskasvatuksen henkilöstölle suunniteltu sovellus, jota voisi kutsua vaikka pedagogiseksi assistentiksi. HelsinkiNYC International…
Toiminnallisen ja liikunnallisen oppimistilan kehittäminen
Perinteinen luokan edessä tapahtuva opetus on vähentynyt ja oppijasta itsestään on tullut aktiivinen toimija, joka…
Opas yhteiskehittämiseen
Ota yhteyttä

Hanne Laasonen
projektikoordinaattori
hanne.laasonen(at)hel.fi
040 193 8461

Anna Rantapero-Laine
projektipäällikkö
anna.rantapero-laine(at)hel.fi
040 668 3249