Helsingin kouluissa käynnistynyt ainutlaatuinen yhteistyö yritysten kanssa – Oppimisen uusi aika

Helsingin kaupunki aloittaa yhteistyön lasten liikkumista edistävän Reima Oy:n kanssa. Yhteistyön tavoitteena on pilotoida ReimaGO-palvelun ryhmäkäyttöä koulujen 1.–2. luokan oppilaille ja selvittää, toimiiko päiväkodeissa käytetty palvelu myös koulussa. Helsinki tarjoaa koulutus- ja opetusteknologiayrityksille mahdollisuuden kehittää tuotteitaan kouluissa yhdessä opettajien ja oppilaiden kanssa. Oppilaiden liikkumiseen kannustava ReimaGO on uusin käynnistyvistä kokeiluista.

Liikkuvatko koululaiset enemmän, kun aktiivisuutta mitataan älyrannekkeilla? Sitä kokeillaan tulevien kuukausien aikana Helsingin Pukinmäenkaaren peruskoulussa, jossa 1.-2.-luokkalaiset oppilaat saavat käyttöönsä ReimaGo-aktiivisuusrannekkeet ja opettajat ReimaGO-sovelluksen. Mitä enemmän lapset liikkuvat, sitä enemmän he keräävät energiaa ReimaGO-sovellukseen koulun tablettitietokoneelle. Pilotin aikana lapset suorittavat tehtäviä ja selvittävät esimerkiksi, kuinka kauan kestää kulkea Helsingistä Lappiin.

Tarkoituksena on tukea lasten yhteistä liikunnan iloa ja seurata aktiivisuuden kehittymistä ja määrää koulussa. Reima kerää opettajilta palautetta ja käytännön esimerkkejä, miten tuotetta voi käyttää 1.-2.-luokkien opetuksessa. Opetuskäytön lisäksi ReimaGO soveltuu myös tiedolla johtamiseen: opettajat voivat nähdä sovelluksesta esimerkiksi, minä viikonpäivinä liikutaan eniten ja milloin vähiten.

ReimaGO-ranneke mittaa lasten aktiivisuuden kestoa ja intensiteettiä sekä antaa arvion päivän aikana otetuista askeleista ja kuljetusta matkasta.

Olemme mielenkiinnolla kokeilemassa ja kehittämässä nyt tuotettamme koulujen kanssa. Kokeilun arvokkainta antia on aito käyttäjäpalaute opettajilta ja oppilailta. Päiväkodeissa ReimaGO:ta on käyttänyt jo lähes 10 000 lasta, ja nyt haluamme aidosti ymmärtää, millä tavalla ReimaGO soveltuu kouluihin. Osallistuminen Helsingin EAC-ohjelmaan tarjoaa hyvän mahdollisuuden tähän”, kertovat Asta Vainiomäki ja Petteri Isotalo Reimalta.

Helsingin kaupunki kutsuu yritykset kokeilemaan ja yhteiskehittämään tuotteitaan aitoon ympäristöön

Useat opetus- ja koulutusteknologiakoulutusalan yritykset tarvitsevat kehitysvaiheessa oleville tuotteilleen palautetta käyttäjiltä eli opettajilta ja oppilailta. Tähän tarkoitukseen olemme kehittäneet Easy Access Co-Development -ohjelman, jonka avulla alkuvaiheen tuotteita voidaan testata Helsingin peruskouluissa tai lukioissa”, kertoo yritysasiamies Raigo Megerild Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta.

EAC-mallin kokeilut perustuvat yritysten ja opettajien yhteistyöhön ja ovat kestoltaan muutamasta kuukaudesta maksimissaan vuoteen. Kokeilemaan pääsee, jos yritys saa kannatusta kokeilulle opettajilta. Reiman ohella EAC-ohjelmaan ovat osallistuneet kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen liittyvää oppimismateriaalia kehittävä Integrateus Oy, alakoululaisille digitaitoja kehittävä Digiseikkailu Oy ja Pug Fix -ohjelmointipeliä kehittävä Load Last Save Oy.

Easy Access Co-Development -malli kehitettiin osana 6Aika Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt -hanketta. Helsingissä hanketta toteuttavat yhteistyössä kaupunginkanslian elinkeino-osasto sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala.

Lue lisää ja tule pilotoimaan