skip to Main Content

Hanke on päättynyt 30.11.2020. Sivustoa ei enää päivitetä.

Taikaa Lattiassa – Kosketusta Ja Liikettä

Taikaa lattiassa – Turussa on saatu ensimmäinen varhaiskasvatuksen yritysyhteistyökokeilu päätökseen.

Taikalattia.fi alkoi maahantuoda vuoden 2017 lopussa Suomeen englantilaisen Sensory Gurun interaktiivista Magic Carpet -lattiaa. Suomessa Taikalattia-nimellä markkinoitava tuote on siirreltävä ja se heijastaa lattialle liikkeeseen reagoivan kuvan, jonka koko on muokattavissa. Mukana ohjelmassa on 500 valmista sovellusta, joiden lisäksi löytyy 35 helppokäyttöistä sovelluspohjaa oman sisällön tuottamiseen.

Taikalattia oli kaksi viikkoa koekäytössä Moision päiväkodilla touko-kesäkuun taitteessa. Kokeilun aluksi tuotteeseen annettiin lyhyt käyttökoulutus. Taikalattiaa kokeiltiin melkein joka päivä kokeiluajan aikana 2-7- vuotiaiden kanssa 4-7 lapsen ryhmissä. Kokeilusta annettiin yritykselle käyttäjäpalautetta ja kehitysehdotuksia valmiin palautelomakkeen muodossa.

Lasten kanssa Taikalattiaa käyttäneiden lastentarhanopettajien ja lastenhoitajien mielestä Taikalattian käytön aloittaminen oli helppoa, sitä pidettiin innostavana, visuaalisena, liikettä lisäävänä ja opetusta monipuolistavana tuotteena. Visuaalisten, auditiivisten ja kinesteettisten osa-alueiden yhdistämistä varhaiskasvatusikäisillä pidettiin tärkeänä – on tärkeää huomioida erilaiset oppijat ja oppimistavat.

Taikalattian ohjelmisto pitää sisällään erilaisia valmiita pelejä ja sovelluksia. Lasten lempisovelluksia olivat mm. jalkapallopeli, merirosvotavaroiden räjäyttely sekä erilaiset matikkapelit. Ohjelmistoon kaivattiin varhaiskasvatusikäisille monipuolisempaa valmista (suomenkielistä) pedagogista sisältöä, vaikka käyttäjät pystyvätkin itse tuottamaan sisältöä. Lukutaitoisille lapsille Taikalattia tarjoaa mainion työkalun ohjelmoinnin opetteluun ja luontevaan pelillistämiseen, kun sisältöä tuotetaan itse.

– Oli hienoa päästä mukaan 6Aika: Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt-hankkeen kokeiluun. Uuden tuotteen kanssa on aina ensiarvoisen tärkeää saada palautetta todellisilta loppukäyttäjiltä. Kierrämme paljon pitämässä konseptista lyhyitä tuote-esittelyjä eri kohderyhmille, mutta palaute tällaisesta vähän pidemmästä kokeilujaksosta antaa toki kattavampaa tietoa palvelumme kehittämiseksi edelleen. Kokemukset Taikalattian toimivuudesta varsinkin erityislasten parissa ovat niin positiivisia, että toivomme sen löytävän paikkansa laajemminkin rikastuttamassa suomalaisia oppimisympäristöjä, toteaa Taikalattian Esko Vihava.

Back To Top